Протестиращи в Румъния се опитаха да проникнат насилствено в парламента, блокирайки движението и вандализирайки някои автомобили в столицата Букурещ в опит да попречат на депутатите да направят COVID-19 сертификата задължителен за работниците, предаде "Ройтерс".

Полицейски части за борба с безредиците са били хванати неподготвени, след като стотици протестиращи са преминали през дворна порта, боядисвайки коли със спрей и принуждавайки служителите по сигурността да блокират входовете на сградата. По-късно протестиращите са си тръгнали. Полицията не е използвала сила.

В Румъния отменят вечерния час и маските на открито

В Румъния отменят вечерния час и маските на открито

В транспорта и на закрито маските остават…

Въпреки че управляващата коалиция от центристи и леви в момента преговаря за условията на задължителния здравен пропуск, в момента такъв законопроект не е в законодателния дневен ред на парламента.

Около 2000-2500 души от цялата страна се събраха сутринта пред парламента, развявайки румънски знамена и скандирайки "Свобода", в протест, организиран от опозиционния ултранационалистически Алианс за обединяване на румънците.

През октомври румънските сенатори на косъм отхвърлиха законопроект, който изисква медицинският персонал, служителите в публичния сектор и тези в големи частни фирми да носят COVID-19 сертификат, което имаше за цел да засили ваксинацията.

Омикрон се появи и в Румъния

Омикрон се появи и в Румъния

Случаите са при хора, завърнали се от Южна Африка

Коалиционното правителство преговаря за нов законопроект, който ще изисква повечето работници да покажат, че са или ваксинирани, възстановили са се от вируса или имат скорошна отрицателна проба, но все още не са се споразумели кой плаща за тестването и за колко време.

Румъния е втората най-малко ваксинирана държава в Европейския съюз след България, като приблизително 40% от населението е имунизирано на фона на недоверие в държавните институции и лошо образование по отношение на ваксините. В разгара на четвъртата вълна в края на октомври Румъния оглави световните класаци за починали от коронавируса на 1 млн. жители.

Медици в Румъния въртели далавери с фалшиви COVID сертификати

Медици в Румъния въртели далавери с фалшиви COVID сертификати

Те са заловени по време на акция