Русия подписа договор за доставка на ръчни противовъздушни ракети "Игла-С" в Индия и позволи производството на "Игла" там по лиценз. Това обяви днес Александър Михеев, ръководител на държавния износител на оръжия "Рособоронекспорт" цитирн от руската държавна информационна агенция ТАСС, съобщава "Ройтерс".

"Игла-С" е преносима система за противовъздушна отбрана, която може да бъде изстреляна от човек, за да свали вражески самолет.

"Ние вече подписахме съответния документ и сега, заедно с индийска частна компания, организираме производството на ПЗРК "Игла-С" в Индия", заяви Михеев.

Индия е най-големият вносител на оръжия в света, а Русия остава неин най-голям доставчик, дори в контекста на войната в Украйна. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) между 2018 г. и 2022 г. Индия получава 45% от общия си внос на оръжия от Русия, докато Франция осигурява 29%, а Съединените щати само 11%.

САЩ и Индия планират съвместно производство на бронирани машини за пехотата

САЩ и Индия планират съвместно производство на бронирани машини за пехотата

Важна договорка за ключов регион

Друга руска държавна информационна агенция, РИА, цитира Михеев по-рано, че "Рособоронекспорт работи с индийски частни и държавни предприятия за организиране на съвместно производство на авиационни оръжия и интегрирането им в съществуващия авиационен флот в Индия".

Не бяха предоставени подробности за това кои индийски компании ще участват или кога ще започне потенциалното производство.

Михеев допълни, че "Рособоронекспорт" и индийски партньори са предоставили на индийското министерство на отбраната изтребители Су-30МКИ, танкове, бронирани машини и снаряди.

В началото на годината Индия и Русия също започнаха съвместно производство на автомати АК-203 "Калашников".

Индия и САЩ обсъждат засилване на сътрудничеството помежду им

Индия и САЩ обсъждат засилване на сътрудничеството помежду им

Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин се срещнаха с техните индийски колеги