Сураюд ЧуланонтТайланд планира да проведе разговори с мюсюлмански бунтовници, съобщи министър-председателят Сураюд Чуланонт.

"Това не са преговори, а нещо повече от диалог, за да може да се постигне някакво разбирателство, което Малайзия подкрепя, отговори Чуланонт на запитване на репортери, каква ще е позицията на Куала Лампур, ако Банкок формално поиска от нея да бъде пряк посредник в преговорите между двете страни.

Чуланонт, който се договори със своя колега Абдулла Ахмад Бадави да се ускорят още тази седмица връзките между двете държави, за да се прекрати насилието в областта, отказва да даде повече информация относно къде и кога ще бъдат проведени преговорите и кой ще участват в тях.

Припомняме, че конфликтът между Тайланд и Малайзия се породи след като министърът на външните работи на Тайланд отхвърли информацията на държавната новинарската агенция Бернама, в който се цитира премиерът Абдулла, който казва, че Тайланд трябва да отправи формална молба към Малайазия да стане посредник в разговорите със сепаратистките групи.

"Ние вярваме, че министър-председателят на Малайзия е бил цитиран неправилно", съобщиха от тайландското правителство.

Министърът на външните работи на Тайланд от своя страна заяви, че няма план за наличието на такъв регулатор, който има нужда от такава молба.

Сураюд Чуланонт се извини за строгата политика, предприета от Таксин. Той обеща зачитане на ислямския закон Шериат и подкрепа за една от най-бедните области в Тайланд, към която идея се придържаше преди векове и бившият султан.

Припомняме, че след като замени министър-председателят Таксин Шинаватра, който бе отстранен от поста си през миналата година, военното правителство в Тайланд започна мирна офанзива в мюсюлманската бунтовническа област в близост до границата с Малайзия. Въпреки това бунтовническите атаки не спряха.

Осем човека бяха ранени в двойна атака в Яла, една от трите провинции подложени от всекидневни въоръжени и бомбени атаки, съобщи полицията.

Крайпътна бомба уби един човек и рани други шестима души, двамата от които рейджъри, след като патрул полицаи се е опитал да инспектира мястото на атаката, допълни полицията.

Припомняме, че през последните три години Тайланд е място на всекидневни атаки на сепаратистки бунтовници, при които загинаха повече от 2 000 души.