Тайландският министър-председател Абхисит Веджаджива „оцеля" след вот на недоверие, последвал вълната от протести в центъра на Банкок, съобщи БиБиСи.

Той спечели подкрепа в парламента, след като политическите му противници го обвиниха за действията му по време на масовите демонстрации.

Припомняме, опозицията в лицето на Движението на червените ризи-Обединен фронт за демокрацията започна масови протести, като се барикадира в центъра на столица.
Движението настояваше за сваляне на настоящия премиер и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Укреплението на Червените ризи удържа в своеобразния си лагер повече от седмица. През това време обаче протестиращите влязоха в сблъсък с армията на Тайланд, като дадоха и немалко цивилни жертви.

Действията на военните, ръководени от правителството, срещнаха силната критика на опозицията, която настоя за провеждане на вот на недоверие. Според нея лично Веджаджива и вицепремиерът Сутеп Таугсубан са отговорни за дадените жертви.

Въпреки това Веджаджива запази премиерския си пост, като спечели 246 депутатски гласа или с 8 повече от необходимите. 186 депутата гласуваха против него.