Народът на Тайван никога няма да забрави кървавите репресии на Китай срещу демократичните демонстрации на и около площад "Тянанмън" в Пекин преди 32 години и ще се придържа към вярата си в демокрацията. Това обеща тайванският президент Цай Ингвен, цитирана от "Ройтерс".

Тайван обикновено използва годишнината от събитията на пл. "Тянанмън", за да критикува Китай и да го пришпорва да признае какво е сторил, за многократно раздразнение на Пекин. Китай претендирна, че Тайван е негова собствена територия, която да бъде завзета със сила, ако е необходимо.

Днес се навършват 32 години откакто китайските войници откриха огън, за да сложат край на студентските вълнения на и около площада. Китайските власти забраняват всякакво публично възпоминание на събитието в континенталната част.

Пишейки в профила си във "Фейсбук", Цай настоя, че народът на Тайван няма да забрави какво се е случило.

"Вярвам за всички тайванци, които се гордеят със свободата и демокрацията си, те никога няма да забравят за този ден и твърдо ще се придържат към вярата си, неразклатени от предизвикателства", изтъкна тя.

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Хонконг с крути мерки срещу честванията на събитията на пл. "Тянанмън", арестува видна демократка

Днес се навършват 32 години от бруталното разправа на Китай срещу протестиращите

"Също така няма да забравим за младите хора, които се жертваха на площад "Тянанмън" на този ден преди 32 години, и че година след година, приятели в Хонконг, които винаги тъгуват на 4 юни със свещи", допълни тайванският президент.

Цай посочи, че е хубаво, че точно в този ден ще пристигнат 1,2 млн. ваксини срещу COVID-19 от Япония като правителствено дарение.

"Благодарни сме за навременната помощ от партньори, които също отстояват ценностите на свободата и демокрацията, така че демократичен Тайван да има повече доверие в демокрацията", изтъкна още тя.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван призова вчера Китай да върне властта на хората и да започне реална политическа реформа, вместо да отхвърля, че извършва репресии.

В изявление, изпратено до "Ройтерс", китайското бюро по въпросите на Тайван е настояло, че правителството на острова "очерня и атакува" Китай, когато трябва да се съсредоточи върху борбата с пика на заразените с COVID-19.

"Пред лицето на увеличаващите се коронавирусни инфекции и починалите, тази завеса, която използват, за да атакуват другите, е твърде много", изтъкнаха още от китайското бюро по въпросите на Тайван.