Тайван показа своята ракетна огнева мощ, съобщава "Ройтерс".

Страната изстреля ракети земя-въздух пред репортери по време на рядко посещение на тестов полигон в отдалечена част от югоизточното крайбрежие на острова.

Демократично управляваният Тайван, който Китай счита за своя територия, се оплака от засилена китайска военна активност. Пекин се стреми да отстоява претенциите си за суверенитет, а Тайпе укрепва способностите си за възпиране.

Ракетите са ключова част от отбранителната стратегия на Тайван. Сред тях има както произведени в САЩ, така и разработени в страната.

При теста, проведен на зазоряване в базата "Джиупенг", бяха изстреляни както произведените в САЩ Patriot, така и произведените в Тайван ракети Sky Bow III, а военен кораб край брега изстреля ракети RIM-66 Standard.

Тайван наблюдава "вълни" от ракетни тестове, провеждащи се в Северен Китай

Тайван наблюдава "вълни" от ракетни тестове, провеждащи се в Северен Китай

Неговите сили за противовъздушна отбрана са в готовност

"Всички ракети, които бяха изстреляни днес, плавно постигнаха целта си и доказаха две неща - първото е, че обучението на нашите войници е много стабилно, а другото е, че нашите оръжейни системи са проверени по време на този процес на бойно изстрелване на ракети", заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фан.

"Като цяло постигнахме целите си", обобщи той.

В "Джиупенг" управляваният от правителството разработчик на оръжия Национален институт за наука и технологии "Чунг-шан" тества нови ракети, като модела с по-голям обсег на Hsiung Feng, който е предназначен за поразяване на цели дълбоко в Китай.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и подчертава, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Тайван купува 400 противокорабни ракети от САЩ

Тайван купува 400 противокорабни ракети от САЩ

Договорът е в размер на 1,17 млрд. долара