Тайван ще закупи от САЩ до 400 противокорабни ракети с наземно базиране "Харпун" заради нарастващата заплаха от Китай, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг".

На 7 април Пентагонът обяви договор в размер 1,17 милиарда долара за 400 от противокорабните ракети, но без да разкрива купувача. От американското ведомство заявиха, че се очаква производството да приключи до март 2029 г. По данни на "Блумбърг" купувачът е Тайван.

Въпреки че Пентагонът отказа да коментира директно сделката, посочи: "Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни артикули и услуги, необходими за поддържане на достатъчни способности за самоотбрана".

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

САЩ продават оръжия за над 425 млн. долара на Тайван

Решението вероятно ще разгневи Китай

През 2020 г. Тайван заяви, че възнамерява да закупи базирани на "Боинг" противокорабни ракети "Харпун" като част от усилията си за модернизация на армията.

Договорът с "Боинг", който САЩ сключиха от името на Тайван, бележи първия път, в който островът ще получи мобилна наземна версия на ракетите, след като по-рано страната закупи версията с корабно базиране.

Този месец председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се срещна с тайванския президент Цай Инуън в Калифорния и подчерта необходимостта от ускоряване на доставките на оръжия за Тайван предвид нарастващите заплахи от Китай.

След срещата републиканецът Майк Галахър, председател на комисията по Китай в Камарата на представителите на САЩ, заяви, че би искал да потърси начини за доставка на ракети "Харпун" на Тайван преди планираните за Саудитска Арабия.

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

След поредните китайски военни маневри около острова