Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава "Ройтерс".

Правителството призова гражданите на острова да не ходят там, освен ако не е абсолютно наложително.

До този ход се стигна след заплаха от Пекин миналата седмица да екзекутира смятаните за "заклетите" привърженици на независимостта на Тайван.

Лиан Уен-чие, говорител на Съвета по въпросите на континенталната част на Тайван, уточни, че повишеното предупреждение срещу пътувания се отнася и за управляваните от Китай градове Хонконг и Макао.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и не крие неприязънта си към президента Лай Чинг-те, когото смята за "сепаратист". Пекин организира двудневни военни игри, след като той встъпи в длъжност миналия месец.

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Тайван не търси война с Китай и залага на отбраната

Пекин бил този, който създава проблеми и провокира напрежението в Тайванския проток

Миналата седмица, обявявайки нови правни насоки, Китай заплаши да екзекутира сепаратистите, борещи се за независимост на Тайван, в крайни случаи. Мярката допълнително засили напрежението и беше разкритикувана от Лай и неговото правителство, както и от Съединените щати.

Лиан заяви, че тези насоки представляват сериозна заплаха за безопасността на тайванците, посещаващи Китай, в допълнение към другите мерки, които Китай предприема за укрепване на своите закони за национална сигурност.

"Ако не е необходимо да ходите там, недейте", призова той.

Вчера, попитана за опасенията, че насоките могат да предизвикат страх за тайванския народ и да не помогнат за подобряване на отношенията, китайската служба по въпросите на Тайван поясни, че тези насоки са насочени само към много малък брой "зли думи и действия" на заклетите сепаратисти.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск