Китай се опитва да "отхапе" пространството на Тайван и да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск. Това заяви тайванският външен министър Лин Чиа-лунг, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи това е въпрос, който трябва да предизвиква безпокойство в световен мащаб.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и организира двудневни военни игри около острова миналата седмица след встъпването в длъжност на новия тайвански президент Лай Чинг-те, който Пекин нарича "сепаратист".

Въпреки че тези учения официално са приключили, военната дейност на Китай продължава. Тайпе съобщи, че вчера китайски военни самолети и кораби са извършили "съвместен патрул за бойна готовност".

"Натискът на китайските комунисти върху Тайван е всеобхватен, особено дипломатическият", посочи Лин.

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в ключов регион

Тайван е изправен пред сериозни пречки в опитите си да вземе участие в международни организации, като голяма среща на Световната здравна организация тази седмица, в която не успя да се включи, добави министърът.

Китайският натиск държи Тайван далеч от повечето международни организации. Пекин твърди, че Тайван е негова провинция и няма право на атрибути на държава - позиция, която правителството в Тайпе категорично отхвърля.

Лин посочи и други неща, които извършва Китай, като едностранно отваряне на нови въздушни маршрути близо до контролираните от Тайван острови до китайския бряг и изпращане на кораби на бреговата охрана до източното крайбрежие на Тайван по време на ученията миналата седмица.

"Китайските комунисти продължават да променят статуквото", отбеляза той. "Те създават ново нормално, натискат на всеки етап, опитвайки се да ни отхапят и анексират".

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван повтори оплакванията си относно това, че Лай е опасен поддръжник на официалната независимост на Тайван, и заплаши да продължи китайската военна дейност.

Тайван тълкува целта на военните учения на Китай около територията си

Тайван тълкува целта на военните учения на Китай около територията си

Били за сплашване, а не за начало на война

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но предложението му е било отхвърляно. Той твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Китай пък счита, че Тайван е чисто вътрешен въпрос.

Лин заяви, че стабилността е въпрос на всички.

"Въпросът за протока не е само за протока; това е регионален или дори глобален въпрос", категоричен бе той.

Тайпе твърди, че Тайван вече е независима държава - Република Китай. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун, които създадоха Китайската народна република.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника