САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия и Япония издадоха съвместно изявление, което призовава Тайван да получи разрешение да вземе участие в ключова среща на Световната здравна организация (СЗО) следващата седмица в Женева, предаде "Ройтерс".

Тайван е изключен от повечето международни организации поради възраженията на Китай, който смята острова за своя територия.

Тайван присъства на световния здравен форум на СЗО като наблюдател от 2009 г. до 2016 г. под управлението на тогавашния президент Ма Инджоу, който подписа споразумения за търговия и туризъм с Китай.

Пекин започна да блокира участието на Тайван през 2017 година, когато бившият президент Цай Инуън спечели поста. Причината е, че Инуън отказва да се съгласи с позицията на Китай, че Китай и Тайван са част от "един Китай".

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника

В съвместното изявление на няколко посолства в Тайпе, включително това на САЩ, се казва, че изключването на Тайван "от водещият глобален здравен форум на СЗО е неоправдана и подкопава приобщаващото глобално сътрудничество и сигурност в областта на общественото здравеопазване, които светът изисква."

Тайванския министър на здравеопазването Чиу Тай-юан каза, че делегация ще пътува до Женева за срещи в кулоарите "с приятелски страни".

Външният министър Лин Чиа-лунг обвини Китай за изключването на Тайван, като каза, че здравето не трябва да се политизира. "Надяваме се да подобрим отношенията през Тайванския пролив, но не можем да пожертваме суверенитета на Тайван", каза той.

Съединените щати многократно призоваха Тайван да получи разрешение да участва, но това разгневи Пекин. Китайското външно министерство заяви, че като се има предвид, че правителството на Тайван няма да приеме принципа на "един Китай", няма "политическа основа" за участието му във форума на СЗО.

Китай санкционира Boeing заради продажбата на оръжия на Тайван

Китай санкционира Boeing заради продажбата на оръжия на Тайван

Това идва в деня, когато новият тайвански президент встъпва в длъжност

Правителството на Тайван скастри Пекин, като заяви, че няма право да говори от името или да представлява Тайван на международната сцена.

СЗО каза, че участието на Тайван е въпрос на решение от държавите-членки и че то "улеснява участието на тайвански експерти в техническите дейности на СЗО".

Припомняме, че Китай смята за сепаратист новия президент на Тайван Лай Чинг-те, който официално встъпи в длъжност на 20 май и споредля възгледите на предшественичката си Цай Инуън.

Три дни след церемонията за встъпване на Чинг-те Китай проведе военни учения около острова. Ученията се съсредоточаваха върху съвместни патрули за бойна готовност море-въздух, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън веригата на островите, за да се тестват "съвместните реални бойни способности" на силите, посочиха от китайската армия.

Китайските държавни медии публикуваха карта на зоните с военни учения в пет района около Тайван и островите, които Тайван контролира близо до китайския бряг. Според тайвански служители за "Ройтерс" тези райони са извън прилежащата зона на Тайван, която е на 24 морски мили от крайбрежието на главния остров.

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

Напрежение в критичен регион