Министерството на търговията на Китай обяви санкции срещу Boeing и две други отбранителни компании заради продажба на оръжие на Тайван. Снакциите идват на 20 май, когато в длъжност встъпва президента на Тайван, предаде АП.

Това са последните от поредица санкции, които Пекин обяви през последните години срещу компании, които продават оръжие на Тайван.

Китайското министерство на търговията постави отдела за отбрана, космос и сигурност на Boeing, General Atomics Aeronautical Systems и General Dynamics Land Systems в така наречения списък с "ненадеждни субекти" и забрани по-нататъшните инвестиции в Китай, в допълнение към забраните за пътуване на висшето ръководство за фирмите.

Новият президент на Тайван Лай Чинг-те обеща да укрепи сигурността на страната чрез внос на модерни изтребители и други технологии и укрепване на местната отбранителна индустрия.

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Това ще каже тя в речта си при встъпването в длъжност на 20 май

През април Китай замрази активи на General Atomics Aeronautical Systems и General Dynamics Land Systems.

Корпоративните документи показват, че General Dynamics управлява половин дузина "Гълфстрийм" и услуги за реактивна авиация в Китай. Услугите за реактивна авиация остават силно зависими от чуждестранни аерокосмически технологии, дори когато Пекин се опитва да изгради свое собствено присъствие. 

Компанията също така помага да се направи танкът Abrams, който се купува от Тайван, за да замени остарялата техника. Новите танкове са предназначени да възпират или да устоят на евентуално нападения от страна на Китай.

General Atomics произвежда безпилотните самолети Predator и Reaper, използвани от американската армия, въпреки че не е ясно какви оръжия, ако има такива, компанията продава на Тайван.

През 2022 г. Китай обяви санкции срещу Тед Колбърт, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Defense, Space and Security, след като компанията спечели договор за 355 милиона долара за доставка на ракети Harpoon на Тайван.

Все още не могат да се изяснят евентуалните въздействия на санкциите на Пекин върху бизнеси като като Boeing. САЩ забраниха повечето продажби на технологии, свързани с оръжия, в Китай, но някои военни изпълнители също имат граждански бизнес в космическата и други индустрии.

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Ще предприеме и необходимия отговор за "репресиите на САЩ срещу китайските медии"