Военните учения на Китай миналата седмица бяха повече за пропаганда и сплашване, отколкото за започване на война. Това заяви високопоставен служител по сигурността на Тайван, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че китайските сили са показали как могат да реагират бързо.

Китай обяви, че е провел двудневните военни игри като "наказание" за речта на новия президент Лай Чинг-те при встъпването в длъжност миналата седмица, в която той заяви, че двете страни на Тайванския проток "не са подчинени една на друга" - нещо, което Китай прие като декларация, че двете са отделни държави.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Лай отхвърля териториалните претенции на Китай и поддържа тезата, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си. Той многократно е предлагал преговори с Пекин, които обаче са били отхвърляни.

Генералният директор на Бюрото за национална сигурност на Тайван Цай Минг-йен уточни, че целта на ученията на Китай не е да се води война.

"Целта на военните учения беше сплашване", категоричен бе той.

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в ключов регион

Ученията имаха за цел да покажат на публиката в и извън страната, че Пекин "има абсолютен контрол над ситуацията в Тайванския проток", обясни Цай.

Жу Фенлян, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван, повтори твърдението, че Лай е опасен поддръжник на официалната независимост на Тайван, и заплаши да продължи китайската военна дейност.

Ученията бяха "справедлива акция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост", посочи тя.

"Докато провокациите на Тайван за независимост продължават, действията на Народната освободителна армия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост също продължават", допълни Жу.

Тайпе твърди, че Тайван вече е независима държава - Република Китай. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун, които създадоха Китайската народна република.

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Китай ожесточава натиска срещу Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са между двата противника

На свой ред Пекин подчертава, че решенията за бъдещето на Тайван трябва да вземат всички 1,4 милиарда души в Китай, а не само 23-те милиона в Тайван, и предложи модел на автономия в стил Хонконг - "една държава, две системи". Идеята обаче не среща почти никаква обществена подкрепа на острова.

"Различните системи не са пречка за обединението, да не говорим за извинение за разделение", посочи Жу.

Китай никога не е обяснявал как би интегрирал динамичната демокрация на Тайван и прекия избор на своите лидери в някакъв план за управление на острова.

През последните четири години азиатската страна изпраща свои военни сили в райони около Тайван почти ежедневно, оказвайки натиск върху острова.

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Тайван обвини Китай в създаване на паника

Проверка на туристическа лодка от бреговата охрана разгневи Тайпе