Тайван разследва възможно изтичане на официални документи, съобщава "Ройтерс".

Сред тях са дипломатически телеграми и секретни доклади относно чувствителната кандидатура на острова за присъединяване към глобален търговски пакт.

Служител, запознат с разследването, посочи, че според първоначалните заключения части от документите са истински, докато други части са фалшифицирани.

Втори служител заяви, че части от документите изглеждат "автентични" и не може незабавно да бъде определен произходът им.

Инцидентът идва в деликатен момент за острова, който трябва да проведе избори в началото на следващата година и иска да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) въпреки протестите на Китай, който счита Тайван за своя територия.

Китай задействал план за дестабилизация на Тайван

Китай задействал план за дестабилизация на Тайван

В медиите се тиражира твърдението, че тайванският президент има "план за бягство" при китайска инвазия

Документите, публикувани в интернет, съдържат класифицираната "оценка на сигурността" от най-голямата разузнавателна агенция на Тайван - Бюрото за национална сигурност, относно кандидатурата на острова за CPTPP.

Те включват и предполагаеми дипломатически телеграми от посолствата на Тайван в Япония и Виетнам относно кандидатурите за CPTPP на Китай и Тайван, както и друг класифициран доклад от тази година от посолството на Тайван във Вашингтон относно текущите търговски преговори със САЩ.

През 2021 г. Тайван и Китай кандидатстваха за присъединяване към CPTPP - забележително търговско споразумение между 11 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Великобритания също е готова да се присъедини в скоро време.

Китай: САЩ имат план за унищожаване на Тайван

Китай: САЩ имат план за унищожаване на Тайван

Вашингтон използвал тайванците като пушечно месо

Пекин заяви, че категорично се противопоставя на членството на Тайван, тъй като островът е част от Китай и следователно няма право да се присъединява самостоятелно към международни организации. Тайван обаче е член на Световната търговска организация.

Тайпе категорично отхвърля териториалните претенции на Пекин и твърди, че само тайванският народ може да решава бъдещето си.

Островът с население от 23 милиона души се тревожи все повече от възможни хакерски атаки, докато се подготвя за президентските избори през януари 2024 г.