Тайван се надява да сключи търговско споразумение с Великобритания и да задълбочи сътрудничеството с правителството на новия премиер Риши Сунак. Това заяви тайванският президент Цай Инуън на британски министър, който посети Тайпе въпреки настояването на Китай подобни пътувания да бъдат преустановени, съобщава "Ройтерс".

Тайван гледа на Великобритания като на важен демократичен партньор и е насърчен от загрижеността на страната относно неотдавнашните китайски военни учения близо до острова и подкрепата ѝ за участието му в международни организации, от повечето от които Тайван е изключен поради противопоставянето на Китай.

От своя страна Пекин твърди, че демократично управлявания остров е негова собствена територия и категорично се противопоставя на всякакви официални взаимодействия между Тайпе и чужди правителства, тъй като ги счита за подкрепа на желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение

На срещата с британския министър на търговията Грег Хандс в президентския офис в Тайпе, Цай благодари на Великобритания за дългосрочната ѝ подкрепа за международното участие на Тайван и за мира и стабилността в Тайванския проток.

Отдаваме голямо значение на британското предложение за насърчаване на засилено търговско партньорство между Тайван и Великобритания, изтъкна тя.

Напрежение между Тайван и Китай заради военни учения около острова

Напрежение между Тайван и Китай заради военни учения около острова

Тайван е готов да реагира, ако Китай прекрачи червената линия