Китай унищожи мълчаливото споразумение за военни движения в Тайванския пролив, пресичайки неофициална "медиана", минаваща по водния път. Това заяви тайванският министър на отбраната Чиу Куо-чен, цитиран от Ройтерс.

Признавайки края на мълчаливото разбирателство по средната линия, г-н Чиу каза на парламента на Тайван, че Тайван ще реагира, ако Китай прекрачи своята "червена линия".

Той не уточни каква е "червената линия" на Тайван, но предположи, че тя включва китайски самолети, включително дронове, летящи на територията на Тайван. Той не определи средната линия като "червена линия".

Китай, който гледа на демократично управлявания остров като на своя територия, организира широкомащабни учения, включително изстрелване на ракети над Тайпе през август, за да покаже гнева си от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Нови искри между Китай и Тайван заради сваления дрон

Нови искри между Китай и Тайван заради сваления дрон

Според Пекин това е нагнетяване на напрежението, според Тайпе - адекватна реакция

Китайските военни дейности близо до Тайван продължават оттогава, макар и на много по-ниско ниво, а китайските военни самолети рутинно пресичат средната линия, която години наред е действала като неофициална бариера между двете страни.

"Медианът трябваше да бъде мълчаливо съгласие за всички", каза г-н Чиу на заседание на парламентарна комисия. Той допълни, че мълчаливото споразумение е било нарушено. Говорейки пред репортери по-рано в сряда Чиу каза, че удължаването на задължителната военна служба над четири месеца е въпрос на "спешност".

Китай никога не призна официално линията, която генерал от Съединените щати начерта през 1954 г. в разгара на враждебността от Студената война между комунистически Китай и подкрепяния от САЩ Тайван, въпреки че Народната освободителна армия до голяма степен я спазваше.

Тайванският проток е широк около 180 км, а в най-тясната си част средната линия е на около 40 км от водите на Тайван.

Китай твърди, че въоръжените му сили имат право да оперират около Тайван, тъй като това е китайска територия. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че тъй като Китай никога не е управлявал Тайван, само 23-милионното население на острова има правото да решава бъдещето си.

Китай: Мир в Тайван ще има само след изкореняване на сепаратистите

Китай: Мир в Тайван ще има само след изкореняване на сепаратистите

Военните учения на Пекин край острова били необходим отговор на непрекъснатите провокации