Тайван разкритикува "безсрамния" Китай, след като заместник-посланикът на Пекин в ООН благодари на света за безпокойството му от силното земетресение на острова, съобщава "Ройтерс".

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и претендира за правото да говори от негово име на международната сцена. Това обаче разгневява Тайпе, като се има предвид, че комунистическото правителство на Пекин никога не е управлявало острова и няма думата за избора на неговите лидери.

Вчера, след като земетресение с магнитуд 7,2 удари Източен Тайван, причинявайки смъртта на 10 души, заместник постоянният представител на Китай в ООН Ген Шуан спомена на среща за правата на децата, че друг оратор е повдигнал въпроса за земетресението в "китайски Тайван".

Китай е загрижен за щетите, изразил е съболезнования на Тайван и е предложил помощ, заяви той.

50 души в неизвестност след мощното земетресение в Тайван

50 души в неизвестност след мощното земетресение в Тайван

9 жертви и над 1000 ранени

"Благодарим на международната общност за изразеното съчувствие и загриженост", добави Ген.

Външното министерство на Тайван обаче се възмути от коментара.

Министерството "твърдо осъжда безсрамното използване на земетресението в Тайван от страна на Китай за провеждане на когнитивни операции в международен план", отбелязват от ведомството, използвайки обичайния термин на Тайван за това, което островът смята за китайска психологическа война.

Това показва, че Китай няма добра воля към Тайван, добавят от министерството.

Правителството на Тайван вече благодари на правителства и лидери по целия свят за техните загриженост и предложения за подкрепа, включително на Съединените щати - най-важният международен поддръжник на острова въпреки липсата на установени дипломатически отношения.

6 миньори са спасени с хеликоптер след земетресението в Тайван

6 миньори са спасени с хеликоптер след земетресението в Тайван

Броят на ранените е 1058, 646 все още са блокирани