Президентът на Тайван Цай Инг-вен вярва, че Съединените щати ще защитят острова, в случай че Китай започне военен удар. Това заяви тя в интервю за CNN, излъчено в сряда.

"Имам вяра, че американските сили ще помогнат за защитата на Тайван, каза Цай като добави, че ангажиментът на Вашингтон включва изпращане на американци да обучават тайванските военни. Тази програма е била потвърдена пред AFP от служител на Пентагона по-рано този месец.

Но тя също така настоя, че се надява, че Китай и Тайван могат да "съжителстват мирно" въпреки сегашната атмосфера на ръба на ножа. Въпреки постоянните заплахи и агресия от Пекин, Цай каза пред CNN, че е готова да се срещне със Си, за да се справят с различията в техните политически системи.

"Можем да седнем и да поговорим за нашите различия и да се опитаме да се уговорим, така че да можем да съжителстваме мирно", каза тя.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза миналата седмица, че Вашингтон е готов да защити Тайван от всяка китайска инвазия. Забележките бяха отхвърлени от Белия дом, който иска да запази неяснота дали ще се намеси военна, ако Китай атакува.

Китай заяви в сряда, че Тайван няма право да се присъедини към ООН. Това се случва само ден, след като държавният секретар Антони Блинкън потвърди подкрепата на САЩ за този ход.

Китай: Тайван няма място в ООН, не е суверенна държава

Китай: Тайван няма място в ООН, не е суверенна държава

След изразената подкрепа на САЩ за присъединяване

"Тайван няма право да се присъедини към ООН, каза Ма Сяогуан, говорител на Службата по въпросите на Тайван в Пекин, цитиран АФП. Обединените нации е международна организация, съставена от суверенни държави. Тайван е част от Китай", добави Сяогуанг.

Въпреки че администрацията на американския президент Джо Байдън декларира, че все още признава политиката на "Единен Китай", напрежението между САЩ и Китай нарасна заради Тайван.

Блинкън обяви, че подкрепата на САЩ за значителното участие на Тайван в системата на ООН е прагматичен, а не политически въпрос.

"Фактът, че Тайван участва активно в някои специализирани агенции на ООН през по-голямата част от последните 50 години, е доказателство за стойността, която международната общност придава на приноса му, настоя той.

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву и други висши служители на Тайван приветстваха подкрепата на САЩ за ООН.

"Ще продължим да се борим за правата си в международни организации, каза Ву.

Ву също така отбеляза нарастващото напрежение с Китай, като каза, че ситуацията "става по-опасна".

САЩ обещават широка и решителна подкрепа на НАТО, ЕС и Тайван

САЩ обещават широка и решителна подкрепа на НАТО, ЕС и Тайван

САЩ поддържат по-силна европейска отбрана, която допълва и укрепва НАТО

Байдън каза по време на кметството миналата седмица, че САЩ ще бъдат готови да влязат в защита на Тайван, ако Китай нахлуе на острова.

Китай отдавна поддържа позицията, че островът е под негов контрол и обеща повторно обединение в бъдеще.