Трите основни политически партии в Тайван ще проведат масови митинги в петък вечерта в последен опит за събиране на подкрепа преди критичните президентски и парламентарни избори, протичащи на фона на засилен китайски натиск върху острова, предава "Ройтерс".

Тайван е история на демократичен успех след провеждането на първите си преки президентски избори през 1996 г., кулминацията на десетилетия на борба срещу авторитарното управление и военното положение.

Управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), която подкрепя отделната идентичност на Тайван и отхвърля териториалните претенции на Китай, се бори за трети мандат със своя кандидат, настоящия вицепрезидент Лай Чинг-те.

В навечерието на изборите в събота Китай многократно заклейми Лай като опасен сепаратист и отхвърли многократните му призиви за разговори.

Лай казва, че е ангажиран с опазването на мира през Тайванския пролив, но обвини Китай, че иска да се намеси в гласуването чрез разпространение на дезинформация и оказване на допълнителен военен и икономически натиск върху острова, който Пекин счита като "свещена" китайска територия.

"Ние не се страхуваме", каза техническият работник Чарли Лий, 61. "Вече имаме много силна демократична идентичност и ще се борим докрай".

Лай се изправя срещу двама опоненти за президентския пост - Хоу Ю-их от най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминдан (KMT) и бившия кмет на Тайпе Ко Вен-дже от малката Тайванска народна партия (TPP), основана едва през 2019 г.

Хоу иска да започне отново ангажимент с Китай, като започне с обмен между хора и, подобно на Китай, обвини Лай, че подкрепя официалната независимост на Тайван. Лай казва, че Хоу е про-китайски настроен, което Хоу отхвърля.

Гоминдан и TPP казват, че Тайван се нуждае от смяна на правителството след осем години управление на DPP, въпреки че усилията на двете партии в края на миналата година да формират съвместна листа, за да се изправят срещу DPP, се сринаха.

DPP и Гоминдан ще проведат последните си митинги в петък вечерта. Очаква се десетки хиляди да присъстват на събитията.

Белгийският премиер предупреди Китай да не се меси в политиката на ЕС

Белгийският премиер предупреди Китай да не се меси в политиката на ЕС

Александър де Кроо е на двудневна среща в Китай