В понеделник тайванският президент Цай Инг-уен изрази надежда Тайпе и Пекин да се стремят към "дългосрочно мирно съвместно съществуване" и заяви, че бъдещите отношения трябва да се решават чрез тайванските "демократични процедури".

До изборите в Тайван остават по-малко от две седмици и те се наблюдават отблизо от Пекин до Вашингтон, тъй като определят бъдещето на отношенията на самоуправляващия се остров с все по-войнствения Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия, която един ден ще бъде завзета.

Той спря комуникациите на високо равнище с правителството на Демократичната прогресивна партия (ДПП) на Цай след избирането ѝ през 2016 г. и засили военния, дипломатическия и икономическия натиск върху острова.

В последната си новогодишна реч, преди да напусне поста си през май, Цай изрази надежда да възобнови комуникациите с Пекин.

"Надяваме се, че двете страни (на Тайванския проток) ще възобновят здравословния и устойчив обмен възможно най-скоро", каза тя.

"Също така се надяваме, че двете страни съвместно ще търсят дългосрочен и стабилен път на мирно съвместно съществуване в условията на мир, равнопоставеност, демокрация и диалог."

Но Цай - която Пекин ненавижда, тъй като тя отказва да признае териториалните претенции на Китай - също така застана твърдо зад необходимостта Тайван да защитава своята демокрация.

"Изправен пред подновения конфликт между демокрацията, свободата и авторитаризма по света, единственият избор на Тайван в бъдеще е да продължи да отстоява демокрацията и да защитава мира."

Цай беше помолена да коментира и новогодишната реч на китайския президент Си Дзинпин, в която той заяви, че Тайван "със сигурност ще се обедини" с Китай.

"Решенията трябва да се вземат с общата воля на тайванския народ. В крайна сметка ние сме демократична държава", каза тя пред репортери след речта си.

"Какви отношения ще формираме с Китай в бъдеще, трябва да се определи от нашите демократични процедури за вземане на окончателно решение."

Си и преди е заявявал, че Китай никога не изключва употребата на сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Управляващата ДПН на Цай до голяма степен води кампанията си върху платформата за суверенитет, отделен от Китай, а нейният кандидат, вицепрезидентът Лай Чинг-те, в миналото се е определял като "прагматичен работник на тайванската независимост".

Кандидатът на опозиционната партия Куоминдан Хоу Юи и Тайванската народна партия Ко Уен-дзъ обещаха по-приятелски връзки с Китай.