Досегашният фаворит за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп вече изостава от Тед Круз във вътрешнопартийната надпревара на национално равнище. Това показва ново проучване на NBC News/Wall Street Journal.  

Круз е първият избор за 28% от гласоподавателите на първичните избори на републиканците, докато Тръмп получава 26 на сто от гласовете. Те са следвани от Марко Рубио със 17%, Джон Касич с 11%, Бен Карсън с 10% и Джеб Буш с 4 процента.  

Снимка 220281

Резултатите от проучването, проведено след победата на Тръмп в Ню Хемпшър и телевизионния дебат на кандидатите на републиканците в Южна Каролина, са значителен обрат от миналия месец, когато Тръмп държеше 13-процентова преднина пред Круз, или 33% срещу 20%.  

Анализатори коментират, че сривът на Тръмп може да е сигнал, че сме свидетели на повратен момент в кампанията.

Бърни Сандърс вече едни гърди пред Хилари Клинтън

Бърни Сандърс вече едни гърди пред Хилари Клинтън

47% подкрепа за Сандърс срещу 44% за Клинтън

Това социологическо проучване идва след други анкети – както на национално равнище, така и в Южна Каролина, където в събота са следващите първични избори на републиканците, показващи доминираща преднина за Тръмп. Но някои от тях не са били проведени след последния дебат като това на NBC/WSJ.

Друго възможно обяснение за спада на Тръмп е увеличението на „много консервативните” републикански избиратели в сравнение с януари.