Иран обвини Съединените щати в подклаждане на напрежение в Близкия изток, като прибягват до "иранофобия", съобщава Анадолската агенция.

Обвиненията бяха отправени, след като американският президент Джо Байдън приключи обиколката си в региона.

В изявление днес говорителят на външното министерство Насер Канани отхвърли твърденията и обвиненията срещу Иран, направени по време на първото регионално посещение на Байдън.

Той подчерта, че съвместните изявления, направени по време на посещенията на Байдън в Израел и Саудитска Арабия, са "в съответствие с политиката на САЩ за подбуждане на размирици и напрежение" в региона.

По време на срещата в саудитския пристанищен град Джеда вчера между Байдън и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман двете страни "подчертаха необходимостта от по-нататъшно възпиране на намесата на Иран във вътрешните работи на други страни, подкрепата му за тероризма и усилията му да дестабилизира сигурността и стабилността в региона".

Те също така откроиха "важността на това да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", както се посочва в съвместно изявление.

САЩ и Саудитска Арабия решени да спрат Иран да получи ядрено оръжие

САЩ и Саудитска Арабия решени да спрат Иран да получи ядрено оръжие

Вашингтон и Рияд подчертаха необходимостта от възпиране на намесата на Иран във вътрешните работи на други страни

Канани обаче припомни, че САЩ са "първата страна, използвала атомна бомба", че са "продължили намесата си в регионалните страни" и са "продали оръжия" на правителствата в региона.

Той разкритикува и "сляпата и неограничена подкрепа" на правителството на САЩ за Израел и обвини Вашингтон за "продължаващата окупация" на Палестина.

По време на посещението си в Израел Байдън и израелският премиер Яир Лапид издадоха съвместна декларация, потвърждавайки решимостта си да попречат на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

Иран налага санкции на 61 американци за подкрепа на дисиденти

Иран налага санкции на 61 американци за подкрепа на дисиденти

Сред тях са бивш държавен секретар и приближени на Тръмп

В отговор Канани заяви, че ядрената програма на Иран е в съответствие с "рамката на международните закони и разпоредби" и посочи, че страната му притежава "най-големия ядрен арсенал в региона".

Иранският дипломат подчерта, че Техеран приветства диалога със своите съседи и вътрешнорегионалните инициативи.

Напрежението между Иран и САЩ отново се засилва.

Вчера иранското външно министерство наложи санкции на още 61 високопоставени американци за изразяване на подкрепа за дисидентската група в изгнание Mujahideen-e-Khalq (MEK).

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Ислямската република иска да унищожи еврейската държава