Властите в Иран съобщиха в събота, че налагат санкции на още 61 високопоставени американци, съобщи "Ройтерс".

Сред тях са бившия държавен секретар Майк Помпео, на когото са наложени такива мерки заради подкрепа на иранска дисидентска група, тъй като продължилите месеци преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. са в задънена улица.

Други, включени в черния списък от Министерството на външните работи на Иран за изразяване на подкрепа за дисидентската група в изгнание Mujahideen-e-Khalq (MEK), са бившият адвокат на президента Доналд Тръмп Руди Джулиани и бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Иран предупреди, че ще накаже сурово всяка грешна стъпка на САЩ и техните съюзници

Иран предупреди, че ще накаже сурово всяка грешна стъпка на САЩ и техните съюзници

Президентът Ебрахим Раиси заяви, че страната няма да приеме каквато и да енесигурност или криза в региона

Санкциите позволяват на иранските власти да конфискуват всички активи, които лицата притежават в Иран, но очевидното отсъствие на такива в случая означава, че стъпките вероятно ще бъдат символични.

През януари Иран наложи санкции на 51 американци и постави в черния списък още 24 американци през април в последните си действия за санкции.

Ислямската република ще има "суров и съжаляващ отговор" на всяка "грешка", извършена от Вашингтон или неговите съюзници. Това заяви в четвъртък президентът на Иран Ебрахим Раиси.

"Великата нация на Иран няма да приеме каквато и да е несигурност или криза в региона и Вашингтон и неговите съюзници трябва да знаят, че всяка грешка ще бъде посрещната със суров и съжаляващ отговор от страна на Иран", каза Раиси по време на реч.

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид подписаха съвместно обещание в четвъртък да откажат Иран от ядрени оръжия, демонстрация на единство от страна на съюзниците, отдавна разделени по отношение на дипломацията с Техеран.

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Ислямската република иска да унищожи еврейската държава

Вашингтон и Израел отдавна изразяват загриженост относно ядрения капацитет на Иран. Иран настоява, че никога не е имал амбицията да направи ядрена бомба.