Столицата на Иран Техеран осъмна в хаос.

Хиляди души участваха в поредния масов протест на опозицията срещу  преизбирането на Ахмадинедждад за президент на страната.

Въпреки, че чуждестранните журналисти работят при изключителни ограничения, наложени от властите, социалните мрежи в интернет разпространяват снимки и видеа от протеста. Стрелба, кръжащи хеликоптери, полицейски палки, бягащи ранени жени и мъже илюстрират най-общо случващото се в Техеран.  

По непотвърдена информация на СиЕнЕн броят на загиналите в демонстрациите след изборите е достигнал 150 души. Според официалните ирански власти жертви на сблъсъците са 19 души. Те съобщават още, че протестиращите са подпалили две бензиностанции и джамия.

Въпреки ескалиращото напрежение опозиционният лидер Мир Мусауи призова своите поддръжници да продължават с протеститесрещу преизбирането на Ахмадинеджад. Ройтерс цитира негов апел, разпространен в различни социални мрежи в интернет:

„Днес вие сте медиите! Ваш дълг е да продължите да отразявате случващото се и да поддържате надеждата жива!".

По-рано Мусауи заяви, че е готов на мъченическа смърт.

Ние не сме срещу ислямската система и закони, но сме против лъжите и измамите и затова искаме да реформираме тази система, продължава обръщението му. Мусауи допълни, че властите не позволяват провеждането на мирни протести и заради това ще понесат последиците от решението си.

Това изказване очевидно е своеобразен отговор на думите на  върховния ирански лидер аятолах Хаменей, който предупреди, че отговорни за евентуални сблъсъци по време на протестите ще бъдат политически лидери, които се съмняват в резултатите от вота, коментира Ройтерс.

Междувременно американският президент Барак Обама призова властите в Иран да спрат с репресиите, оказвани срещу несъгласните с резултатите от президентските избор.