Техеран отхвърли окончателно плана на Международната агенция по атомна енергия, според който ядреното гориво на Иран ще се дообогатява в Русия и Франция и ще се доставя във вид, от който не може да се произведе ядрено оръжие.

Представители на водещите международни държави вече изразиха съжаление за отказа на Техеран, след като повече от две седмици изчакваха с надежда, че планът ще бъде приет.

Робърт Купер, високопоставен чиновник в ЕС след среща с представители на шесторката, каза, че страните са изключително разочаровани от отсъствието на прогрес по въпроса за ядрената програма на Иран. „Освен това по-рано бе постигната договореност", посочва Купер, цитиран от БиБиСи.

Програмата за износ на уран всъщност вече бе съгласувана във Виена на преговори в рамките на МААЕ и тогава ръководителят на агенцията изказа увереност, че Иран ще приеме предложенията.

В последвалите две седмици последваха няколко отсрочки и няколко индиректни заплахи, включително и за налагане на сериозни санкции от страна на западните държави.

Въпреки отказа на Техеран Мохамед Барадей призова отново властите да приемат плана до края на годината.

С отказа Иран поиска обаче повече гаранции по отношение на бъдещето на ядрената си програма, без да има конкретизация какви.

"Иран не прие участие в интензивен диалог и даже отказа нова среща", се казва в изявление на страните членки на СС на ООН и Германия. В изявлението се подчертава, че установяването на диалог с Техеран остава основна цел.

След като през октомври група експерти на ООН бе допусната до Кум, МААЕ отбеляза в доклада си, че има съмнение и за съществуването и на други тайни ядрени обекти.

Официален Техеран продължава да отрича обвиненията на запада, че разработва ядрено оръжие.