Иран е дал съгласие за възобновяването на преговорите по ядрената програма на страната, предаде агенция Ройтерс.

Главният преговарящ на Иран по ядрената програма Саид Джалили е отправил предложение в писмо до върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Катрин Аштън да започнат нови преговори по иранската ядрена програма.

ЕС вече направи опит за възобновяване на преговорите с Иран през октомври 2010 година, но през януари те отново блокираха. Причина стана отказът на Техеран да изпълни изискването на ЕС да прекрати обогатяването на уран. ЕС и САЩ са убедени, че Иран може да използва урана за създаване на ядрени бойни глави, но Техеран настоява, че преследва само мирни цели с ядрената си програма.

Коментирайки своето предложението, Джалили изрази надежда, че този път Техеран и Брюксел ще успеят да постигнат двустранна договореност. Катрин Аштън от своя страна е обещала бързо решение по иранското предложение.

По-рано този месец представителят на Иран в Международната агенция по атомна енергия Али Асгар Солтани изрази готовност да отговори на всички въпроси на МААЕ, свързани с иранската ядрена програма. Същевременно ръководителят на Организацията по атомна енергетика на Иран Фериддун Аббаси обеща неограничен достъп на експертите на МААЕ до своята ядрена програма, но поиска премахване на санкциите за Иран.

Инициативата на иранската страна беше отхвърлена от ЕС, която определи иранските предложения като недостатъчни за снемане на санкциите. Техеран обаче не отчете позицията на Брюксел, като отказа да предостави на МААЕ достъп до допълнителни инспекции на ядрените обекти.