Опитите на САЩ да нарушат суверенитета на Иран чрез протестите, предизвикани от смъртта на жена в полицейски арест, няма да останат без отговор. Това заяви иранското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Изявлението идва на фона на най-големите размирици в страната от 2019 г. насам, които не показват признаци на затихване.

Иран беше разтърсен от национални демонстрации, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

50 загинали при протестите в Иран

50 загинали при протестите в Иран

Демонстрации в подкрепа на младата жена се проведоха в редица държави

Иран заяви, че САЩ подкрепят протестиращите и се стремят да дестабилизират страната.

Вашингтон открай време се опитва да отслаби стабилността и сигурността на Иран, макар и без успех, изтъкна говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани.

Той обвини лидерите на САЩ и някои европейски страни, че са злоупотребили с трагичния инцидент, подкрепяйки "размирниците", и са пренебрегнали "присъствието на милиони хора по улиците и площадите на страната в подкрепа на системата".

Антиправителствените протести са най-големите, обхванали страната след демонстрациите срещу цените на горивата през 2019 г., когато 1500 души бяха убити при репресии срещу протестиращите - най-кървавата развръзка на обществени вълнения в историята на Иран.

Техеран обвини въоръжени ирански кюрдски дисиденти за участие в продължаващите безредици в страната, особено в северозападната част, където живеят повечето от близо 10-те милиона ирански кюрди.

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски участъци

Вълна от протести обхвана страната след смъртта на млада жена