Израел взе решение да не изпраща посланик в Анкара след изтичането на дипломатическия мандат на настоящия посланик в турската столица, съобщават медии.

Израелското правителство се страхува кандидатите за посланици да не бъдат отхвърлени от Анкара.

Наблюдатели коментират, че след кризите между двете държави заради отношението към турския посланик в Тел Авив след кризата Ердоган-Перес в Давос и хуманитарната флотилия „Мави Мармара", Израел и Турция са на прага на нова „посланическа" криза.

Израелският вестник Yedioth Ahronot пише, че който и да бъде предложен за посланик в Анкара след изтичането на мандата на Габи Леви, той ще бъде отхвърлен от Анкара и поради това Тел Авив смята да остави поста празен.

Според източник на израелското външно министерство Израел от месеци се опитва да убеди Леви да остане на поста си, но той държи да се пенсионира след изтичане на мандата му след 3 месеца.

Според израелския вестник тази стъпка ще намали още повече нивото на дипломатическите отношения след като миналата година след кризата с флотилията „Мави Мармара" и отказът

Анкара изтегли посланика си от Тел Авив за неопределено време.

Ако Тел Авив не определи посланик, трябва друг представител на израелската дипломация като акредитиран да изпълнява и тези функции. Според коментарите Израел изчаква две събития за подобряване на отношенията - парламентарните избори в Турция на 12 юни и доклада на ООН за флотилията „Мави Мармара".