Военната цензура в Израел разреши публикуването на снимка, показваща експлозията, която е счупила стъклото, но не е проникнала в дома в Кесария на премиера Бенямин Нетаняху. "Хизбула" пое "пълна, цялостна и изключителна отговорност" за дръзката атака.

Това обобщи в свое разследване Times of Israel.

Дронът, изстрелян от "Хизбула" от Ливан по дома на министър-председателя Бенямин Нетаняху в Кесария в събота, е попаднал и е нанесъл щети на резиденцията му, след като се е взривил.

Снимка, която преди това беше забранена за публикуване от военната цензура, показва щетите, нанесени на дома на Нетаняху от удара на дрона в събота.

Взривът е счупил стъклото на прозореца на спалнята на премиера, но не е проникнал в къщата, очевидно поради подсиленото стъкло и други защити. Съобщава се, че парчета стъкло са паднали в басейна на семейството наблизо и в двора.

Няма пострадали, а Нетаняху и съпругата му не са били вкъщи по това време.

В изявление от вторник "Хизбула" пое "пълна, цялостна и изключителна отговорност за операцията в Кесария, насочена срещу Нетаняху" - като повтори иранските изявления, с които се опитва да дистанцира Ислямска република Иран от очевидния опит за убийство, извършен от неин пълномощник.

Нетаняху обяви атаката с дрон срещу дома му като опит за убийство

Нетаняху обяви атаката с дрон срещу дома му като опит за убийство

"Опитът на проксито на Иран "Хизбула" да убие мен и жена ми днес беше сериозна грешка", каза Нетаняху

В събота премиерът Нетаняху хвърли вината за удара върху "агентите на Иран" и се зарече, че всеки, който навреди на израелците, ще плати "висока цена".

Позовавайки се на неназовани източници, саудитската новинарска мрежа "Ал-Хадат" съобщи във вторник, че израелското разследване на удара е установило, че в атаката са участвали и служители на иранското посолство в Бейрут.

Атакуваха с дрон дома на Нетаняху в Северен Израел

Атакуваха с дрон дома на Нетаняху в Северен Израел

По време на нападението израелският премиер не е бил в сградата

В събота ЦАХАЛ заяви, че дронът е бил един от трите, изстреляни от Ливан, и че другите два са били свалени. Военните заявиха, че разследват инцидента, при който очевидно е имало няколко грешки в системата за предупреждение на Израел. В Кесария не са прозвучали сирени, предупреждаващи за проникването.

След като два от дроновете са били свалени, третият е изчезнал от радарите на военните по време на преследването им, според първоначалното разследване на ЦАХАЛ, съобщи Канал 12. Бойни хеликоптери, които имат възможност да прихващат безпилотни самолети, са били изпратени в района, но не са открили успешно летателния апарат, за който очевидно се е смятало, че се е разбил.

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

Нетаняху: Израел решава според националните си интереси

След разговор с Тръмп относно Иран

Израел сигнализира, че очакваното отмъщение за ракетния обстрел от 1 октомври - когато Ислямската република изстреля 200 балистични ракети, които изпратиха по-голямата част от Израел в бомбоубежища, убиха палестинец на Западния бряг и причиниха незначителни щети в жилищни райони и във военни бази - може да се разшири в резултат на удара с дрон, който Израел определи като опит за убийство на премиера.

Иран заяви, че ракетната атака е дошла в отговор на ударите в Ливан, при които е било убито висшето ръководство на подкрепяната от Иран терористична групировка "Хизбула", и на взрива в Техеран през юли, при който беше убит ръководителят на политбюро на "Хамас" Исмаил Хания.