Телевизионен дебат преди предстоящите президентски избори в Молдова се провали във вторник вечерта, след като проевропейският действащ президент Мая Санду не се яви, а един от двамата основни опоненти напусна студиото, предава Ройтерс.

Санду, която смята Русия за една от най-големите заплахи за Молдова и поставя членството в Европейския съюз като основна цел на своите политики, се изправя срещу 10 претенденти в напрегната предизборна кампания за изборите на 20 октомври.

Бившият главен прокурор Александър Стояногло, подкрепян от проруската опозиционна партия на социалистите, и Ренато Усатий, два пъти избиран за кмет на втория по големина град в Молдова — Балти, бяха основните участници в дебата.

Въпреки това, Стояногло, който беше уволнен от Санду през 2021 г., бързо напусна студиото, заявявайки, че няма въпроси към Усатий. "Отложих всичките си срещи, за да дойда и да покажа уважение към гражданите ни," каза Стояногло. "Бях готов да отговоря на всички обвинения, които това правителство и г-жа Санду отправят към мен."

Усатий реши да остане и заяви, че ще говори на избирателите: "На 20 октомври ще изберем нов президент. Нека повторя — нов президент. Трябва само да запретнем ръкави и да се заемем с работа."

Според последното социологическо проучване, публикувано тази седмица, Санду води убедително с 36% подкрепа, докато Стояногло събира 10%, а Усатий — 7.5%. Усатий подчертава необходимостта Молдова да поддържа добри отношения както със Запада, така и с Русия.

На изборите избирателите ще участват и в референдум за промяна на конституцията, който да улесни пътя на страната към членство в ЕС. Според проучването, 63% от решените избиратели подкрепят членството в ЕС. Социалистите заявяват, че не са против членството, но смятат, че референдумът е политически ход, целящ да помогне на Санду да спечели преизбиране.

Мая Санду по-рано не потвърди дали ще участва в дебата, заявявайки, че не иска да участва заедно с "недостойни" кандидати, които са подкрепени от бизнес интереси или престъпни групи.

Миналата седмица най-високопоставен полицейски служител в Молдова заяви, че престъпни групировки с руска подкрепа се опитват да дестабилизират кампанията, включително чрез планове за превземане на правителствени сгради. Според него, над 130,000 молдовци са били подкупени от мрежа, управлявана от Русия, за да гласуват срещу референдума и за проруски кандидати.

Русия дала милиони, за да дестабилизира управлението на Молдова

Русия дала милиони, за да дестабилизира управлението на Молдова

Кишинев разкрил мащабна схема със стотици хиляди участници