Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да убеди Русия да приеме протегната ръка на Украйна за водене на диалог. Това ще стане по време на срещата между Макрон и Путин този понеделник, дни преди срещата на върха на Г-7, която ще се състои между 24 и 26 август във френския курорт Биариц, съобщава АФП.

Макрон, който през 2017 . беше домакин на руския си колега във Версайския дворец, сега ще посрещне Путин в лятната президентска резиденция "Форт Брегансон" в Южна Франция. Там той се надява успешно да изпълни мисията си на посредник между Путин и новия украински президент Владимир Зеленски.

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Зеленски се обади на Макрон, иска среща на Нормандската четворка

Макрон е съгласен и ще обсъди въпроса с Меркел и Путин

Всъщност, Русия бе извадена от така наречената констелация "Г-8" през 2014 г., след като анексира полуостров Крим, според международната общност - напълно незаконно. Малко след това в Източна Украйна избухна война между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти. Досега там, заради военните действия смъртта си са намерили 13 000 души.

Макрон е силно загрижен да постигне решаване на конфликта и смята, че избирането на Владимир Зеленски за президент на Украйна дава нов импулс за прекратяване на боевете.

През последните седмици Зеленски на няколко пъти е разговарял с Путин по телефона, като е изявил желание и за лична среща с него.

"Президентът Зеленски направи предложения, на които ни се струва, че президентът Путин трябва да даде насърчаващи отговори", обяви френски служител, пожелал анонимност. Според него "избирането на Зеленски ни дава немалко възможности за маневриране", добави служителят.

В същото време помощникът на руския лидер по международни въпроси Юрий Ушаков обяви, че през последните месеци диалогът между Франция и Русия се е "засилил" и че посещението на Путин е "логично продължение" на редовните му контакти с Макрон.

Посредническата роля за мира в Източна Украйна е основен акцент в работата на Макрон, който след встъпването си в длъжност през 2017 г. се стреми да разшири ролята на Франция на международната сцена.