Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. Това се посочва на уебсайта на украинския президент, цитиран от РТ.

"Зеленски обяви разговора си с руския президент Владимир Путин тази сутрин ... Президентът на Украйна призова лидерите на Нормандската четворка спешно да се съберат, за да запазят мирния процес, да се споразумеят за следващите стъпки, насочени към окончателното разрешаване на конфликта", се казва в съобщението.

Зеленски звънна на Путин заради ескалацията в Донбас

Зеленски звънна на Путин заради ескалацията в Донбас

Самият Зеленски съобщи, че днес е провел телефонен разговор с Путин за обсъждане на ситуацията в Донбас

В изявлението се съобщава, че Макрон от своя страна изразява пълна подкрепа за инициативите на Украйна, съгласен е и за нуждата от среща на върха в близко бъдеще.

"Той добави, че ще се свърже с руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, за да се споразумеят за тази инициатива", се казва в сайта.

По-рано Кремъл потвърди информацията за проведен телефонен разговор между Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Отбелязва се, че Путин по време на разговора подчертава, че за деескалация на конфликта в Донбас, следва да бъдат изключени по-нататъшни обстрели от украински войски на населени места в региона, което в крайна сметка води до смъртта на цивилни.

Кремъл разкри подробности за разговора на Путин със Зеленски

Кремъл разкри подробности за разговора на Путин със Зеленски

По инициатива на украинската страна се състоя телефонен разговор