Премиерът на Великобритания Тереза Мей е подложена на нов натиск да гарантира едностранно правата на гражданите от Европейския съюз (ЕС) в Обединеното кралство, предава кореспондентът на БНР.

Тереза Мей не трябва да изчаква реципрочни гаранции от ЕС за британските граждани. Това категорично се заявява в доклад на междупартийна комисия в британския парламент.

През седмицата в Камарата на лордовете бе гласувана поправката на проетозакона за Брекзит за гарантирането на гражданите на евросъюза. Тя бе отхвърлена на първо четене в Камарата на общините и сега предстои да бъде върната за прегласуване там.

Гласуването ще бъде по-оспорвано, тъй като все повече редови депутати надигат глас за приемането й.

Депутатът от Лейбъристката партия и бивш министър на външните работи в сянка Хилари Бен заяви, че европейските граждани не трябва да живеят в атмосфера на несигурност и да се използват като разменна монета. Бен е председател на междупартийната комисия.

По думите на депутата живеещите и работещите на Острова граждани на ЕС допринасят изключително много за икономиката и културния живот на страната. Те работят упорито, плащат данъци и се интегрират. Отглеждайки семейства, те пускат корени във Великобритания.