Доклад за чуждестранното финансиране на екстремизма във Великобритания е бил предоставен на британското правителство през миналата година, но премиерът Тереза Мей не му е дала публичност и все още обмисляла дали да му даде гласност, пише "Гардиън".

Съпредседателят на Зелената партия Каролин Лукас коментира, че отлагането на публикуването на разследването на британското вътрешно министерство, за което се смята, че се съсредоточава върху Саудитска Арабия, "оставя въпросителни за това дали тяхното решение е повлияно от нашите дипломатически отношения".

Още от началото на мандата си като премиер Тереза Мей се стреми към задълбочаване на отношенията на Обединеното кралство със страните от Персийския залив, посещавайки Саудитска Арабия като едно от първите ѝ пътувания след задействането на официалния процес по Брекзит през март, което беше много символичен жест.

Местонахождението на доклада за чуждестранното финансиране на екстремизма и радикализацията във Великобритания се превърна в спорен въпрос през последните дни на предизборната кампания преди изборите на 8 юни след терористичните атаки в Манчестър и на Лондон бридж.

Докладът беше поръчан от предходния британски премиер Дейвид Камерън и одобрен от Тереза Мей като част от споразумение с Либералдемократическата партия за осигуряване на подкрепата на партията преди решаващ вот в парламента относно въздушни удари в Сирия през декември 2015 г.

В писмени отговори до Лукас през тази седмица както от вътрешното министерство, така и от "Даунинг стрийт" 10 (седалището на британското правителство в Лондон) са изтъкнали, че премиерът бил лично отговорен за решението дали да публикува доклада.

Високопоставеният служител от вътрешното министерство Сара Нютън заявява: "Прегледът относно финансирането на ислямския екстремизъм в Обединеното кралство бе възложен от бившия министър-председател и беше предоставен на вътрешния министър и на премиера през 2016 г. Прегледът подобри разбирането на правителството за характера, мащаба и източниците на финансиране на ислямския екстремизъм в Обединеното кралство. Публикацията на прегледа е решение на премиера."

По думите на Каролин Лукас, от решаващо значение е да се определи дали отлагането на публикуването на доклада е било свързано с това дали той е бил критичен към Саудитска Арабия.

"За да бъде победен тероризмът, жизненоважно е политиците да имат пълна представа за фактите, дори ако те са неудобни за правителството", подчерта Лукас.