Великобритания и ЕС постигнаха компромис по споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Дойче веле.

При срещата на британския премиер Тереза Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние бяха приети две съвместни декларации.

В едната от тях, която е юридически обвързваща, страните се ангажират до края на 2020 г. да изработят алтернатива на т. нар. "бекстоп" - временно решение за избягване на установяването на твърда граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия. Брюксел няма да може да използва механизма неограничено дълго време.
Освен това, Великобритания ще има право временно да спре действието на правилата, засягащи Северна Ирландия, ако ЕС наруши поетите ангажименти.

Втората декларация е допълнение към съгласуваната по-рано политическа декларация, в която се очертани бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания.

Мей пътува за Страсбург за постигане на пробив за Брекзит, обяви Дъблин

Мей пътува за Страсбург за постигане на пробив за Брекзит, обяви Дъблин

ЕС и Великобритания се опитват да постигнат споразумение за предпазния механизъм

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че е постигнат компромис с Лондон. Той включва уточнения и правни гаранции по Брекзит и спорния бекстоп, съобщи председателят на ЕК в профила си в Twitter.

По думите на Юнкер, той е обсъдил постигнатия компромис с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който е готов да подкрепи допълнителните договорености.

По-рано Би Би Си съобщи, че Тереза Мей е успяла да постигне "правно обвързващи" промени в сделката си за Брекзит ден преди решаващото гласуване в парламента.
Шефът на правителствената администрация Дейвид Лидингтън увери, че промените "укрепват и подобряват" сделката, както и бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Барние: Приключиха преговорите за Брекзит с Лондон

Барние: Приключиха преговорите за Брекзит с Лондон

Европейският съюз предостави "нови уверения" на Великобритания

Във вторник, 12 март, на британските депутати ще бъде представен компромисният вариант на споразумението. Ако въпреки внесените промени документът бъде отхвърлен, ще бъде предложен на гласуване вариантът Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Ако и той не бъде приет, на 14 март парламентът ще трябва да вземе решение за възможното отлагане на Брекзит.