Европейският съюз предостави "нови уверения" на Великобритания, че предпазният механизъм за Ирландия като част от сделката за Брекзит може да бъде използван само като временна мярка. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Той подчерта, че Брюксел се ангажира за ратифицирането на сделката на 29 март, когато Обединеното кралство трябва да напусне блока.

Джеръми Хънт: Отказът на Парламента от споразумение с ЕС може да спре Брекзит

Джеръми Хънт: Отказът на Парламента от споразумение с ЕС може да спре Брекзит

Последствията за консерваторите ще бъдат унищожителни, обясни външният министър

Преговарящите на ЕС са готови да се срещнат с британските си колеги "по всяко време". Двете страни ще продължат да поддържат връзка и през тази седмица, поясни Схинас. По думите му към момента не е планирана среща между премиера на Великобритания Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Междувременно говорителят на британското правителство потвърди, че ключовият вот в парламента на Великобритания ще се проведе по план във вторник. По-рано медии съобщиха, че Мей работи за промяна на гласуването във вторник, след като няколко консерватори поискаха от министър-председателя да отложи вота, тъй като няма достатъчно подкрепа.

 Таяни: Брекзит може да бъде отложен с няколко седмици

Таяни: Брекзит може да бъде отложен с няколко седмици

Трябва да се избегне "най-голямата грешка" - хаотичният Брекзит

Британският говорител поясни, че предложението за гласуване ще бъде публикувано днес, но не разкри какво ще съдържа. От "Даунинг стрийт" също потвърдиха, че ако предложението бъде отхвърлено на гласуването утре, през следващите два дни ще се гласува Брекзит без споразумение или отлагане на процеса по напускане. Говорителят подчерта, че Мей е ангажирана да се проведат трите гласувания през тази седмица.

В същото време главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние коментира, че ЕС приключи разговорите с Великобритания за Брекзит и сега зависи от Мей и нейното правителство да се договорят с депутатите, за да си осигури подкрепата за сделката.

"Разговаряхме през уикенда и сега обсъжданията, преговорите са между правителството в Лондон и парламента в Лондон", каза той, цитиран от АФП.