Премиерът на Великобритания Тереза Мей по-късно днес заминава за Страсбург в опит да направи пробив в закъсалите преговори за Брекзит. Това съобщи ирландският външен министър Саймън Ковъни и добави, че препятствията на преговорите се запазват, информира "Ройтерс".

ЕС и Великобритания се опитват да постигнат споразумение за предпазния механизъм за Ирландия.

Барние: Приключиха преговорите за Брекзит с Лондон

Барние: Приключиха преговорите за Брекзит с Лондон

Европейският съюз предостави "нови уверения" на Великобритания

"Преговорите продължават. Разбрах, че британският премиер ще пътува до Страсбург тази вечер в опит да се финализира споразумение, ако това е възможно", каза Саймън Ковъни пред журналисти.

"Подходът ни остава същият, ние сме много ясни, че споразумението за напускане не може да бъде променено, но ние искаме да се опитаме да бъдем в помощ по отношение предоставянето на яснотата и гаранцията, желана в Уестминстър , че предпазният механизъм ще бъде временен. Никой не се опитва да заклещи някого някъде си", обясни той.

 Таяни: Брекзит може да бъде отложен с няколко седмици

Таяни: Брекзит може да бъде отложен с няколко седмици

Трябва да се избегне "най-голямата грешка" - хаотичният Брекзит

Междувременно медии съобщават, че Мей е заявила пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неделя вечерта, че британският кабинет е отхвърлил последното предложение на ЕС за предпазния механизъм. Лидерите на 27-те страни членки ще обсъдят Брекзит в Брюксел на 21 март, но вероятно няма да преговарят с Мей директно.