Британският премиер Тереза Мей даде на Полша рядко срещана много мощна подкрепа, изтъквайки, че нейната конституция е нейна собствена работа, което е рязко по-различен тон от този на Европейския съюз, който смъмри Варшава заради реформите в съдебната система, съобщава "Ройтерс".

Вчера Европейската комисия предприе безпрецедентни действия срещу Полша, призовавайки другите страни членки да се подготвят да санкционират Варшава, ако тя не ревизира съдебните реформи, които според Брюксел представляват заплаха за демокрацията.

ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша
Обновена

ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша

Брюксел може да отнеме правото на глас на Варшава

Запитана за решението на Брюксел да използва "ядрената опция" съгласно чл. 7 от основополагащия за ЕС Лисабонски договор, Тереза Мей изтъкнала: "Тези конституционни въпроси обикновено са и трябва да бъдат преди всичко въпрос на съответната отделна страна."

Говорейки заедно с полския премиер Матеуш Моравиецки във Варшава, Мей заяви: "В Европа имаме колективна вяра във върховенството на закона."

"Приветствам факта, че премиерът Моравиецки даде индикации, че ще разговаря с Европейската комисия и се надявам, че това ще доведе до задоволително решение", допълни британският премиер.

Унгария обеща да наложи вето на санкции срещу Полша

Унгария обеща да наложи вето на санкции срещу Полша

ЕС "сериозно вреди на суверенитета на Полша"