Броят на убитите хора при екстремистки атаки намалява за втора поредна година през 2016 г., но повече страни са били засегнати. Това показва Глобалният индекс на тероризма, съобщава "Франс прес".

Индексът, който е съставен от австралийския Институт за икономика и мир, е установил, че е имало 25 673 жертви през миналата година заради терористични атаки, което е спад с 22 процента от пика през 2014 г.

Отбелязва се значително намаление на жертвите в Сирия, Пакистан и Афганистан.

В 77 страни обаче е имало поне едно смъртоносно нападение, повече, отколкото от което и да е друго време в 17-годишната история на Глобалната база на тероризма, върху която индексът се основава.

Глобалният индекс на тероризма определя намаляващия брой на жертвите "главната положителна констатация" и "повратна точка в борбата срещу радикалния ислямски екстремизъм".

Отчита се, че най-голямото подобрение е в Нигерия, където жертвите на тероризъм, извършен от ислямската екстремистка групировка "Боко Харам", са спаднали с 80 процента през миналата година.

Ала жертвите на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са се увеличили с близо 50 процента през 2016 г., като по-голямата част от ръста - 40 процента - е в Ирак.

Индексът установява "тревожни" тенденции в разпространението на тероризма в световен мащаб. Около 10 държави повече са били жертви на смъртоносен удар през миналата година в сравнение с 2015 г.

Авторите на доклада също така предупреждават за възможността терористи, сражавали се за ДАЕШ в Ирак и Сирия, да се присъединят към нови радикални групировки в други страни.

В Афганистан картината е била "сложна" през 2016 г., след като талибаните ограничиха нападенията срещу цивилни, но засилиха конфликта с правителствените сили.

В Европа и други развити страни, 2016 г. е била най-кървавата година по отношение на тероризма от 1988 г., с изключение на атаките от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Докладът хвърля вината върху активността на ДАЕШ за продължаващия ръст на тероризма на Запад, като 75 на сто от свързаните с тероризъм жертви в тези страни са били дирижирани или вдъхновени от терористичната групировка от 2014 г. насам.

"Налице е обща промяна към опростени атаки срещу нетрадиционни и по-меки цивилни цели", отбелязват авторите на индекса.

Те обаче са установили, че "намаляващият капацитет" на ДАЕШ е довел до рязък спад в броя на жертвите през първата половина на 2017 г.