Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че нападенията в иранската столица Техеран, извършени от ДАЕШ ("Ислямска държава"), при които бяха убити най-малко 17 души, ще увеличат омразата към САЩ и Саудитска Арабия, съобщава държавната телевизия на Иран, цитирана от "Ройтерс".

Атентатори самоубийци и въоръжени мъже нападнаха иранския парламент и мавзолея на аятолах Хомейни. Десетки хора бяха ранени.

12 загинали при терор в Техеран
на живо

12 загинали при терор в Техеран

Всички нападатели са елиминирани

"Това няма да навреди на решителността на нашата страна да се бори с тероризма ... но само ще увеличи омразата към правителствата на САЩ и техните крепости в региона като саудитците", изтъква Хаменеи в послание, прочетено на погребението на жертвите на нападенията.

ДАЕШ поеха отговорност за терористичните атаки и заплашиха да извършат още атаки срещу шиитското население на Иран, разглеждано от сунитските екстремисти като еретици.

Иранските власти уточниха вчера, че петима от терористите са били иранци, наети от ДЕШ да извършат нападенията на територията на строго контролирания шиитски Иран.

Петима от терористите от Техеран били част от "Ислямска държава"

Петима от терористите от Техеран били част от "Ислямска държава"

Двама от терористите бяха арестувани

Мощната Революционна гвардия на Иран обвиниха регионалния съперник Саудитска Арабия за нападението и заплаши с отмъщение. Сунитска Саудитска Арабия отрече каквото и да е участие в атаките.

Нападенията в Техеран допълнително подхраниха напрежението между Саудитска Арабия и Иран, след като те си съперничат за контрола върху Персийския залив и за влияние в по-широкия ислямски свят.

Иран е една от силите, водеща борбата срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия.