Седемте терористи, които избиха 20 заложници и двама полицаи в ресторант в столицата на Бангладеш, са били местни граждани и властите вече са опитвали на няколко пъти да арестуват петима от тях, съобщиха от полицията, цитирани от "Ройтерс".

Нападението срещу ресторанта в дипломатическата зона на Дака е с мащаби и сложност, невиждани досега в южноазиатската страна. 

Припомняме, шестима от седмината терористи бяха убити от силите за сигурност, а един беше арестуван. 

Полицията още не е коментирала твърденията на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), че носи отговорност за нападението, но според източници от силите за сигурност заради мащабите и сложността на нападението се разследват възможни връзки с транснационални ислямистки екстремистки групировки.

"Не можем да кажем в момента коя групировка стои зад това. Но това бяха добре обучени терористи", заяви генералният директор на военните операции на бангладешката армия.

Нападателите може да са получили напътствия от ДАЕШ или "Ал Кайда" при подготовката на нападението, посочи представител на антитерористичния отдел на полицията.

Бангладеш обвинява две местни групи за серия от убийства на либерали и членове на малцинствата, извършени през последните 18 месеца. Местните власти обаче твърдяха, че няма връзки между бангладешки екстремисти и международните джихадистки мрежи.

Засега не е установено дали публикуваните от ДАЕШ снимки от ресторанта, вероятно пратени от самите терористи, са автентични.

Днес в страната започва двудневен траур. При обявяването му снощи в телевизионно обръщение премиерът Шейх Хасина призова екстремистите "да спрат да убиват в името на религията".

"Какви мюсюлмани са тези хора? Те не са от никаква религия", заяви Хасина, чиято страна е съставена предимно от мюсюлманско население.