Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") за първи път обяви, че е създала "провинция" в Индия, след като при сблъсък между екстремисти и силите за сигурност в оспорваната област Кашмир е бил убит екстремист с предполагаеми връзки с групировката, съобщава "Ройтерс".

Новинарската агенция на терористите "Амак" обяви създаването на новата провинция, която тя нарече "Уилаях Хинд" в изявление, в което също се твърди, че ДАЕШ са убили индийски войници в град Амшипора в Кашмир.

Изявлението на ДАЕШ съответства на изявление на индийската полиция от вчера, че екстремист, чието име е Ишфак Ахмад Софи, е бил убит в Кашмир.

Изявлението на ДАЕШ за създаването на нова провинция изглежда има за цел да засили позициите ѝ, след като терористичната групировка беше разгромена в Сирия и Ирак, където някога контролираше десетки хиляди квадратни километра територия.

ДАЕШ засили нападенията тип "удряш и бягаш", както и самоубийствените нападения, включително пое отговорност за бомбените атаки в Шри Ланка, при които загинаха най-малко 253 души.

Президентът на Шри Ланка към Ислямска държава: Оставете страната ми на мира!

Президентът на Шри Ланка към Ислямска държава: Оставете страната ми на мира!

Той се опасява, че ИДИЛ е възприел нова тактика за атаки в по-малки страни

"Създаването на "провинция" в област, където ДАЕШ не разполага с нищо, наподобяващо действително управление, е абсурдно, но не трябва да се отписва", изтъкна Рита Кац, която е директор на разузнавателната организация SITE, която следи дейността на екстремистите.

"Светът може да е учуден от тези събития, но за екстремистите в тези уязвими региони това са значителни жестове, които помагат да се положат основите на възстановяването на "халифата" на ДАЕШ", допълва Кац.

Ишфак Ахмад Софи е участвал в няколко групировки в Кашимр в продължение на повече от десетилетие, преди да се врече във вярност на ДАЕШ, поясни официален представител на военните, а това също става ясно от интервю, дадено от Софи за списание, което симпатизира на ДАЕШ.

Той е заподозрян за няколко нападения с гранати срещу силите за сигурност в региона, уточняват полицейски и военни източници.

Военният източник е заявил, че е възможно Софи да е бил единственият екстремист, останал в Кашмир, свързан с ДАЕШ.

Сепаратисти в продължение на десетилетия водиха въоръжен конфликт срещу индийското управление в Кашмир, чието население в мнозинството си е мюсюлманско. По-голямата част от тези сепаратистки групировки искат независимост за Кашмир или той да се присъедини към големия враг на Индия - Пакистан. Те не се стремят, за разлика от ДАЕШ, да установят империя в целия мюсюлмански свят.

Ядрените сили Индия и Пакистан водиха две войни заради Кашмир и стигнаха до ръба на трета по-рано тази година след самоубийствено нападение на базирана в Пакистан екстремистка групировка, при което загинаха най-малко 40 полицаи в контролираната от Индия част от Кашмир.

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Съобщава се за най-малко шестима загинали цивилни