Атентаторът самоубиец, неговите съучастници и този, който ги е ръководил от чужбина, са използвали програмата за съобщения "Телеграм" за подготовката на терористичната атака в руския град Санкт Петербург на 3 април, съобщава Федералната служба за сигурност (ФСБ), цитирана от руските медии.

"В хода на разследването на терористичния акт на 3 април в метрото на град Санкт Петербург ФСБ се сдоби с надеждна информация за използването от атентатора самоубиец, неговите съучастници и чуждестранния им ръководител на месинджъра "Телеграм" за прикриване на своите престъпни намерения на всички етапи на организацията и подготовката на терористичния акт", се посочва в съобщението на ФСБ.

Установен е поръчителят на терористичния акт в метрото на Петербург

Установен е поръчителят на терористичния акт в метрото на Петербург

Задържани са 10 души

При експлозията в участъка между метростанциите "Сенная площадь" и "Технологически институт - 2" в началото на април загинаха 16 души, включително самият терорист. Друга експлозия в метростанция "Площадь восстания" беше предотвратена.

Терористите в Русия са поддържали връзка помежду си и с чуждестранните си ръководители чрез "Телеграм", тъй като той позволява тайна кореспонденция с високо ниво на криптиране на предаваната информация, добавиха от ФСБ.

По-рано от "Роскомнадзор" призоваха администрацията на "Телеграм" да предостави данните, необходими за включване в регистъра на организаторите на разпространението на информация, в противен случай програмата я грози блокиране на територията на Русия.