Много тежка е обстановката в Донецка област - продължават ожесточени боеве. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си към нацията, цитирано от "Укринформ".

"Много е трудно в Донецка област - там се водят ожесточени битки. Но колкото и да е трудно и какъвто и натиск да има, трябва да издържим. Ние трябва да използваме и използваме всеки ден и всяка седмица, за да укрепваме отбраната си на фронта, да укрепваме международната си позиция, да засилваме натиска върху Русия и да даваме нови възможности на нашите хора да преминат през това трудно време", каза президентът.

Има информации, че руснаците готвят важна операция през февруари и се опитват да отмъстят за миналогодишните си поражения.

Зеленски също така обяви решения и преговори, които ще дадат на Украйна повече международна подкрепа и повече оръжия.

"Ние вече започнахме да се подготвяме за събития през следващата седмица, които могат да станат доста значими. Подготвяме решения и преговори, които трябва да укрепят нашите воини, да предоставят на Украйна повече международна подкрепа и повече оръжия", каза Зеленски.

Той добави, че се предвиждат както публични, така и непублични формати на работа.

Както беше съобщено, на 3 февруари 2023 г. в Киев се проведе 24-та среща на върха ЕС-Украйна.

Украйна налага санкции на атомната индустрия на Русия

Украйна налага санкции на атомната индустрия на Русия

По думите му, Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да стрелят по ядрени централи

Ден преди това в украинската столица се проведе среща на колегията на комисарите, ръководена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с украинското правителство.

Припомняме, че в неделя Зеленски обяви и новите антируски санкции - този път срещу атомната индустрия на Русия.