Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие закон за глобите за нарушения на изискванията за осигуряване на устойчив рунет (автономния от световния руски интернет) и санкциите по отношение на руски медии и граждани от страна на собствениците на информационни ресурси, съобщава "Новости".

Размерите на глобите за юридически лица варират от 20 хиляди до 700 хил. рубли, в някои случаи отговорността се изразява и под формата на административно преустановяване на дейностите.

В случай на повторно нарушение, размерът на глобата може да варира от 60 хиляди до 1 млн. рубли (около 22 000 лева).

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Русия е подготвена да се изключи от глобалния интернет, потвърди Медведев

Технологично всичко е готово

В проекта също така се предлагат глоби за собственици на информационни ресурси, които налагат санкции срещу руски медии и граждани в размер от 50 хиляди до 3 млн. рубли. За първи път глобата за граждани ще бъде от 50 до 100 хил. рубли; за длъжностни лица - от 200 до 400 хиляди; за юридически лица - от 600 хил. до 1 млн. рубли. Ако нарушението се повтори, размерът на глобата за гражданите нараства до 200-300 хиляди рубли; за длъжностни лица - от 500 до 700 хиляди; за юридически лица - от 1,5 млн. до 3 млн. рубли.

През декември 2020 г. Държавната дума прие закон за ответните санкции за цензура срещу руските медии. Според закона чуждестранните интернет платформи са изправени пред мерки за ограничаване на достъпа до информация според расова, национална и политическа принадлежност, като това ще важи не само за социалните мрежи, но и за големите ИТ платформи. Решението за ограничения ще бъде взето от главния прокурор в съгласие с руското външно министерство.

Законът ще бъде разширен и към Twitter, Facebook и YouTube. Тази инициатива беше отговор на "цензурата" срещу руските медии в чужди социални мрежи. Чуждестранен ресурс, който премахне цензурата срещу руските медии, ще трябва да информира "Роскомнадзор" за това, след което главният прокурор, в съгласие с външното министерство, може да отмени санкциите. Законът предвижда възможност за блокиране, забавяне на трафика и административни глоби.

Русия успешно тества своя Рунет, алтернатива на Интернет и е готова да реагира

Русия успешно тества своя Рунет, алтернатива на Интернет и е готова да реагира

Британски експертите са притеснени от тенденциите на някои държави срещу интернет