Агитация, фалшиви печати, недопускане на наблюдатели до секциите, арести и нападения на избиратели - така премина денят на референдума, свикан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на който се решава дали да бъдат разширени правомощията му.

Избирателните секции бяха затворени в 17 часа българско време, като по-късно се очакват първите предварителни резултати. 

Има задържани издирвани лица за връзки с терористични организации буквално пред урните в различни райони на страната.

Двама убити при стрелба до изборна секция в Турция

Двама убити при стрелба до изборна секция в Турция

Спорът възникнал заради различия в политическите виждания

В Диарбекир пред училище със секции е бил арестуван и представителят на прокюрдската Демократична партия на народите, а негов съпартиец, член на комисия във Ван е изведен насила от полицейския директор, уточнява БГНЕС.

Двама души от ръководството на училище в Талайтепе в окръг Диарбекир са арестувани по неизвестни причини, както и членове на изборната комисия от Демократичната партия на народите.

В град Сур в същата провинция тежко въоръжени полицаи от частите за борба с безредиците не са допуснали международен наблюдател да влезе в училището с изборните секции.

Референдумът - повратна точка за бъдещето на Турция
Обновена

Референдумът - повратна точка за бъдещето на Турция

Президентът Ердоган заяви, че референдумът не е обикновено гласуване

В Рейханлъ са били конфискувани фалшифицирани печати - надписът върху тях е "Да", вместо "Избор". След сигнал за това нарушение районната избирателна комисия извърши проверка на всички секции в крайграничния район и установи наличие на фалшиви печати в много от тях, процесът на гласуването бе спрян до доставката на редовни. Малко по-късно обаче Върховният изборен съвет обяви, че бюлетините, подпечатани с фалшифицирания печат, ще се считат за валидни.

В Анкара в една от секциите са открити 120 неподпечатани от изборната комисия бюлетини, в друга комисията уверява, че печатите ще се поставят след отварянето на урните, в трета са установени скъсани протоколи.

В столицата наблюдатели на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са задържани от полицията, тъй като настояли да оглеждат секциите, закичени с карти с партийното лого. На входа на едно от столичните училища активисти на ПСР и на националистическата партия убеждават влизащите избиратели да гласуват с "Да"

В Авджълар (район в Истанбул, населен с български изселници) са установени фалшифицирани бюлетини с чужди подписи, вместо тези на гласувалите.

Също в Истанбул наблюдател от ПСР по обяд е симулирал, че гласуването е приключило и представил протокол. Пред училище в мегаполиса е паркиран автомобил, върху задното стъкло на който пише "За теб Реджеп Тайип Ердоган съм готов да кажа "Да" и на смъртта".

В."Джумхуриет" разпространи скандално видео, показващо как член на комисията подпечатва с "Да" най-малко 10 бюлетини. В друго видео, публикувано в сайта на вестника, се вижда как един мъж в автомобил подпечатва с "Да" десетки бюлетини, а в трето отстраненият от проправителствения в."Йени шафак" Али Байрамоглу е линчуван от избиратели, след като е обявил пред тях, че няма да подкрепи референдума и ще гласува с "Не".

Заради твърдото убеждение, че активистите на управляващата ПСР ще манипулират и фалшифицират вота, опозиционната Народнорепубликанска партия организира кризисен център в централата си в Истанбул, където 10 адвокати и множество доброволци реагират незабавно на сигналите на гражданите.