Президентът на Турция Реджеп Ердоган упражни в Истанбул правото си на глас на инициирания от него исторически референдум, съобщава "Хюриет". Той заяви, че референдумът не е обикновено гласуване.

Ердоган гласува около 11.40 часа в квартал "Юскюдар". Пред изборната секция се бяха събрали негови поддръжници и скандираха в негова подкрепа. Това го накара да отиде и да разговаря с групата. Като част от мерките за сигурност по близките покриви бяха разположени снайперисти.

"Този референдум не е обикновено гласуване. Имахме много избори, насочени към парламентарната система в историята на републиката. Имахме и някои референдуми, но този е да се реши дали да променим системата на управление. Вярвам, че нашите хора ще вземат решение за по-бързо развитие и дори скок напред. Вярвам, че моят народ ще направи крачка към бъдещето и ще вземе своето решение", заяви Ердоган пред журналисти, допълвайки, че той ще следи резултатите в Истанбул.

Изглежда, че ще има сериозно участие, допълни той.

Исторически референдум в Турция
Обновена

Исторически референдум в Турция

Първите неокончателни резултати се очакват

Лидерите на партиите гласуват на референдума, който ще реши дали настоящата парламентарна система ще бъде сменена с президентска.

Премиерът Бинали Йълдъръм гласува в западната провинция Измир. "Резултатите ще станат ясно след отварянето на урните довечера. Без значение какъв ще е резултатът, ние ще го приветстваме. Решението, което нашият народ дава, е най-доброто", заяви той пред журналисти, след като упражни правото си на глас в района Мендерес. Йълдъръм допълни, че чрез гласуването, той е изпълнил задължението си като гражданин.

"Ние сме в района Мендерес на красивия Измир. Ние гласувахме и изпълнихме гражданските си задължения. Във всеки ъгъл на Турция и в 81 провинции, нашите граждани дават гласа си и правят своя избор за мир и братство", посочи той.

Външният министър Мевлют Чавушоглу гласува в района Алания на южната провинция Анталия.

"Хората ще вземат решението си относно бъдещето на Турция. Мисля, че днешният ден е важна повратна точка за бъдещето на Турция. Хората ще използват по най-добрия начин демократичното си право в цялата Турция. Това е демокрация", подчерта той.

Вицепремиерът Нюман Куртумлуш гласува в Истанбул и посочи, че самият факт, че референдумът се провежда, е много важен за развитието на турската демокрация.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек гласува в югоизточната провинция Газиантеп. След като упражни правото си на глас той разговаря с гражданите за известно време.

"Думата и решението принадлежат на народа. Кампанията свърши, ние работихме до днес и хората ще кажат крайната дума. Каквото реши народът, това ще е най-доброто за нашата страна", заяви Шимшек пред журналисти и допълни, че този референдум е най-значимият в историята на републиката.

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу упражни правото си на глас в училище в столицата Анкара. "Гласуваме за съдбата на Турция. Всички граждани ще гласуват с чувство за отговорност", заяви той пред журналисти и допълни, че са направили много "красива кампания".

"Ние приехме всички граждани и не изоставихме никого. Надявам се, че ще се появи благоприятен резултат и ще имаме възможността всички заедно да обсъдим основните проблеми на Турция", допълни той.

Двама убити при стрелба до изборна секция в Турция

Двама убити при стрелба до изборна секция в Турция

Спорът възникнал заради различия в политическите виждания

Междувременно, стана ясно, че е възникнала престрелка между две групи при избирателна секция в югоизточната провинция Диарбекир. Пострадали са трима души, уточнява агенция "Доган".

Инцидентът е станал в Йабанардъ в диарбекирския окръг Чермик. Престрелката е възникнала в двора на училище, използвано за изборна секция. Двама от пострадалите бяха в тежко състояние и починаха на път за болницата.

Жандармерията започна разследване на инцидента, като на мястото са разположени сили като част от мерките за сигурност.