Трибуналът на ООН за военни престъпления в Хага увеличи присъдите лишаване от свобода на двама бивши високопоставени сръбски служители по сигурността.

Йовица Станишич и Франко Симатович бяха осъдени по обвинения за обучение на ескадрони на смъртта, които играеха основна роля при етническото прочистване срещу мюсюлманите по време войните от разпадането на Югославия през 90-те години на миналия ХХ в.

От 2021 г. те първоначално бяха осъдени на 12 години, но след днешното решение на съда присъдата е увеличена на 15 години.

Окончателната присъда на съда за бивша Югославия е и първата, която доказва пряка връзка между сръбската държава и кампанията за етническо прочистване.

Г-н Станишич, бивш ръководител на Държавната служба за сигурност на Сърбия, и неговият заместник Франко Симатович, високопоставен служител на разузнаването, бяха ключови съюзници на покойния експрезидент на Сърбия Слободан Милошевич.

Съдът призна шпионите за виновни за създаването на тренировъчни лагери и подпомагането на печално известните ескадрони на смъртта, паравоенните части, наречени "червени барети".

Те бяха признати за отговорни и за участие в престъпления в цяла Босна и в един град в Хърватия като членове на съвместен престъпен план за премахване на несръбски граждани от обширни територии по време на войните от рзпадането на Югославия.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.

След произнасянето на присъдата Када Хотич, бивша шивачка в Сребреница, чието тяло на съпруг е намерено в масов гроб, разговаря с Би Би Си, седнала до фонтана пред трибунала, и размишлява за десетилетния си стремеж да открие истината.

"Гледам това красиво синьо небе и тази сграда на Трибунала в Хага, която успя да ни донесе частично правосъдие. Загубих синовете си, двете си деца, братята си, не мога да живея в моята Сребреница, просто живея, за да се боря за справедливост. Искам хората да живеят в една държава и да не се убиват един друг, всички сме просто хора", каза тя.

Доказателствата, събрани по време на тези съдебни процеси, представляват исторически разказ за случилото се по време на кървавия разпад на бивша Югославия.

Мнозина се надяват, че те ще помогнат за излекуване на белезите от миналото и ще обединят разделените общности, за да изградят мирно и обединено бъдеще.

"Това е липсващото парче от пъзела", казва Ненад Голчевски от Международната коалиция на местата на съвестта.

Сръбски депутат нарече клането в Сребреница освобождение

Сръбски депутат нарече клането в Сребреница освобождение

Благодаря на генерал Ратко Младич за брилянтно проведената военна операция

"Сега не може да има повече отричане на ролята на Сърбия, като окончателна присъда тя завършва наследството, сега от нас, хората на Балканите, зависи да пренесем това наследство напред, да го използваме, да намерим поуки от него, така че подобно нещо никога повече да не се повтори", посочи пред Би Би Си Ненад Голчевски.