Сръбски депутат от управляващата Сръбска прогресивна партия нарече клането в Сребреница през 1995 г. "освобождение" и благодари на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич за "брилянтно проведената военна операция", съобщава радио Свободна Европа.

Владимир Джуканович използва "Туитър" ден преди да бъдат навършени 24 г. от избиването на 8 000 мъже и момчета в Сребреница - най-големият геноцид в Европа от Втората световна война.

Хиляди участваха в марш в Босна в памет на жертвите в Сребреница

Хиляди участваха в марш в Босна в памет на жертвите в Сребреница

100-километровият марш се проведе по маршрут

"Искам да поздравя сръбския народ за деня на освобождението на Сребреница. Благодаря на генерал Ратко Младич за брилянтно проведената военна операция", написа депутатът в социалната мрежа.

Белград и босненските сърби отказват да приемат, че масовото избиване на мюсюлмански мъже и момчета е геноцид.

Лидерът на босненските сърби настоя, че не са извършвали геноцид в Сребреница

Лидерът на босненските сърби настоя, че не са извършвали геноцид в Сребреница

Иска повторно отваряне на дебата по темата

Сребреница падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Мюсюлманското население избяга от града, определен като "безопасен" за цивилни от ООН. Хората се скрили в обекта на ООН с надежда миротворците да ги защитят. Когато водените от Младич сръбски сили навлезли в обекта на ООН, холандските миротворци предали базата. След това босненските сърби разделили мъжете и момчетата и ги екзекутирали, а жените и момичетата изпратили на друго място под техен контрол.

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич беше осъден за военни престъпления през март 2016 г., а Младич получи доживотен затвор през 2017 г. Той е признат за виновен в геноцид и военни престъпления.