Десетки хиляди се събраха на площад „Независимост" в Киев, в опит да изразят недоволството си срещу приемането на новия закон за ограничаване на протестите, предават „Би Би Си" и ИТАР ТАСС.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне множеството, което отговори с железни пръти, камъни и чукове. Протестиращите изпотрошиха и полицейски автобус, използван като част от кордона пред сградата на Върховната Рада. Преди минути блогърът Александър Аронец, който предава на живо от Евромайдана, обяви, че превозното средство е било подпалено.

От министерството на вътрешните работи съобщат за 30 ранени полицаи и много арестувани протестиращи. Най-малко 10 служители на реда са хоспитализирани като четирима са в тежко състояние. В същото изявление се съобщава, че задържаните демонстранти ще бъдат дадени на съд.

Новите закони, приети тихомълком от правителството и подписани от президента Виктор Янукович, въвеждат сурови санкции срещу всеки, който вземе участие в нерегламентирани протести.

Пред събралите се на площад "Назависимост" съмишленици, лидерите на "УДАР" Виталий Кличко и "Свобода" Олег Тягнибок обявиха като нелегитимни приетите санкции, тъй като на гласуването не са присъствали необходимите като брой по закон депутати. Кличко заяви, че опозицията ще се бори за насрочване на предсрочни избори.

Лидерът на опозиционната партия "Баткивщина" Арсений Яценюк заяви, че Върховната Рада вече е загубила легитимност и опозицията трябва да състави алтернативен парламент.

Днес Окръжният административен съд на Киев забрани организирането на протести в центъра на украинската столица до 8 март, въведена по настояване на градската администрация.

Това още повече засили антиправителствените настроения и доведе до стичането на хиляди нови протестиращи в лагера, окупирал площад „Независимост" преди близо два месеца.

Събитията от Киев можете да наблюдавате тук:


http://5.ua/live