Тежко въоръжени полицаи и войници нахлуха в парламента на Салвадор, като поискаха одобрение на заем в размер на 109 млн. долара  за по-добро оборудване, съобщава БиБиСи.

Те влязоха в сградата, когато президентът Найиб Букеле трябваше да се обърне към депутатите. По-рано той им даде седем дни, за да подкрепят плана за заем.

Опозиционните политици нарекоха появата на въоръжени мъже в парламента като безпрецедентен акт на сплашване. Салвадор е с един от най-високите проценти на убийства в света.По-голямата част от насилието е от осъществява от престъпни банди, които действат в цяла Централна Америка.

Президентът Букеле встъпи в длъжност през юни 2019 г., обещавайки да се справи с насилието и корупцията свързани с бандите в обеднялата централноамериканска нация.

38-годишният лидер иска да използва заема за подобряване на екипировката на полицията и въоръжените сили в борбата с престъпността.

По-специално средствата ще бъдат използвани за закупуване на полицейски превозни средства, униформи, оборудване за наблюдение и хеликоптер.

Но през почивните дни повечето депутати решиха да не участват в дебат по предложения законопроект.

Без кворум в парламента, президентът призова своите привърженици да отидат до сградата на парламента.

Откликват около 50 000 проправителствени демонстранти. Президентът Букеле поиска да се върнат на улицата до седмица, ако депутатите не обсъдят законопроекта.

Политическите му опоненти го обвиниха, че ги заплашва и става все по-авторитарен.